whatsapp-call whatsapp-call facebook-call linkedin
X

ליצירת קשר עם צוות משרדנו

השאירו את הפרטים ונחזור אליכם בהקדם:

    מדיניות הפרטיות

    הסכמי אופציות

    הסכמי אופציות

    אופציות למניות חברה מוענקות לעובדים ולנותני שירותים ("בעל האופציה" או "עובדים") כתגמול, שהנו חליף לתשלום תמורה או לאלה שהחברה מעוניינת להוקיר ולתמרץ את עבודתם. חלוקת אופציות כמעט שאינה עולה כסף לחברה במועד ההענקה שלהן, אך מהווה דרך ראויה לחזק את הקשר של בעל האופציה עם החברה, ליצור אחידות אינטרסים ביניהם ובשל כך שיטה זו מקובלת מאד בחברות בכלל ובסטרטאפים בפרט.

    מהי אופציה?

    אופציה לעובדים מהווה התחייבות של החברה, שכפופה לתנאי האופציה, לפיה במימוש האופציה יוכל בעל האופציה להפוך לבעלים של כמות מסוימת של מניות חברה. האופציה לעובדים אינה "מתנה" אלא הטבה שניתנת לבעל האופציה ומכך חלים עליה מיסים. המיסים כוללים שני מסלולים עיקריים שמפורטים בפקודת מס הכנסה ואשר מחלקים בגדול את אופן המיסוי לשני מסלולים עיקריים: (1) עובדי חברה; (2) בעלי שליטה ונותני שירותים. כאשר במימוש האופציה צפויים הראשונים לתשלום מס מופחת ואילו השניים לתשלום מס רווח הון מלא.

    מה כוללת האופציה?

    הסכם אופציה לעובדים שנכתב כראוי מבהיר בין השאר את העניינים הבאים:

    1. מספר האופציות לעובדים שמוענקות. טעות רווחת הינה התייחסות לאחוזים במקום למספר מוחלט של אופציות. חישוב האחוזים צפוי להסתבך עם מימושים והקצאות עתידיות ולכן מומלץ להימנע ממנו. 
    2. מועד הענקת האופציות. לעניין זה חשיבות רבה הן מבחינת מיסוי והן משום שתהליך ההבשלה (וסטינג) מושפע ממועד ההענקה.
    3. סוג המניות. יהיה זה קריטי להגדיר מה סוג המניות ומהן הזכויות שיקבל בעל האופציות בעת המימוש שלהן לכדי מניות. האם יהיה "שווה בין שווים" עם כל בעלי המניות? האם האופציות מאפשרות מימוש לכדי מניות מסוג שהנו מגביל את הזכויות והחובות של בעליהן?
    4. הבשלת אופציות. מתן האופציות יתבצע בשלבים, באמצעות מנגנון VESTING (הבשלת אופציות) וזאת כדי ליצור את אחידות האינטרסים בין החברה לבעל האופציה לאורך זמן. הסכם האופציות צריך להגדיר מהם אותם השלבים, במה כל שלב תלוי (זמן או יעדים עסקיים כלשהם).
    5. אקסלרציה. הסכם אופציות יכול להכיל סעיפים שנוגעים להאצת תהליך הבשלת האופציות (VESTING). גם ההאצה או האקסלרציה של אופציות יכול להיות מותנה ביעדים עסקיים כלשהם, למשל, הנפקה בבורסה לניירות ערך.
    6. כפיפות למסמכי התאגדות ולהחלטות חברה. רצוי לשקול בכובד ראש מה טיב מערכת היחסים שתתקיים בין בעל האופציות לחברה בעת שהחברה תממש תהליכים כמו מכירת מניות, אקזיט, הנפקה ועוד. החברה לא תהא מעוניינת שבעל האופציות יוכל לעכב אותה במהלכים עסקיים משמעותיים.
    7. תנאים למימוש. בעת מימוש האופציות לכדי מניות חברה חשוב להבהיר באופן שברור לשני הצדדים איך מתבצע המימוש: הודעות, תשלום, מועדים. 
    8. פקיעת האופציות. מצב בו האופציות נשארות בתוקף בכל מקרה אינו סביר. ראוי שייקבע מנגנון שמגדיר באילו מקרים האופציות פוקעות. למשל, לאחר חלוף מספר שנים או במקרה בו נתגלע סכסוך בין החברה לבעל האופציות.
    9. מגבלות שחלות על האופציות ובעליהן. חלק זה יגביל למשל את הסחירות, ההמחאה והעברה של האופציות.

    לשם שלמות הדברים יצוין כי כדי לקבל את הטבות המס שנוגעות לאופציות יש לעמוד בהגדרות החוק בעניין שנוגעות, בין השאר, למועד הענקת האופציות, משך הבשלתן, מערכת היחסים של בעל האופציות עם החברה, קיומה של תוכנית אופציות, ניהול אופציות על ידי נאמן לאופציות, ועוד.

    הסכם אופציות הינו עניין בעל חשיבות לחברה ולבעל האופציות כאחד אם וככל שהחברה תצליח ומניותיה יהיו בעלות ערך ממשי. טעות רווחת היא שלא להתייחס להסכם האופציות ברצינות המתבקשת, על אף שהוא נחתם בשלב מוקדם יחסית וצפוי להתממש רק כעבור מספר שנים. כך, הניסיון לנסות לתקן את הפגמים בהסכם במועד שה"כסף מונח על השולחן", צפוי להיתקל בקשיים רבים כאשר הדברים הופכים מורכבים ביותר ומושפעים על ידי בעלי אינטרסים רבים.

    ניתן לפנות לעו"ד אלדר סיון לשם קבלת ייעוץ משפטי ראשוני בטלפון 052-544-0147

    ***מאמר זה מוגן בהתאם לדיני הקניין הרוחני וזכויות יוצרים. המאמר מובא כשירות לציבור ואין לראות בו תחליף לייעוץ משפטי פרטני***

    post-thumbnail

    ליצירת קשר עם צוות משרדנו

    השאירו את הפרטים ונחזור אליכם בהקדם:

      מדיניות הפרטיות

      שירותים נוספים

      דילוג לתוכן